Zonder begeleiding beter resultaat

Aan het woord is Sanne. Zij organiseert van alles en noemt zichzelf Regelsammy. Zij vertelde mij een mooi verhaal wat het waard is om gedeeld te worden dus schreef zij het op!

Circus workshop met beperkt budget

regelsammy-circusIk begeleid onder andere CIRCUS workshops op scholen, we werken dan toe naar een voorstelling. Normaal gesproken duurt zo’n project enkele weken.Deze keer had een school zo’n beperkt budget dat we een vorm kozen die ik normaal gesproken niet aanbied. Ik zou alleen wat onderdelen met ze oefenen. Het verder oefenen voor de voorstelling zou met hulp van ouders zijn en ook het indelen van de kinderen over de onderdelen zou zonder mij zijn.

Stoere jongen

Er zat een stoere jongen uit groep 8 in de groep die op een speciale bal ging leren lopen. Bij de 1e keer op de bal zette hij zijn voeten niet goed neer waardoor ik hem goed moest ondersteunen, logisch voor iemand die dat voor het eerst doet. De 2e ronde de groep een kunstje doen waarbij de kinderen mij eerst moesten vertellen wat ze van plan waren. Zo weet ik hoe ik ze moet opvangen mocht het mis gaan.

Kan niet bestaat niet

Voordat ‘de stoere jongen’ zou beginnen zei hij tegen mij: ‘ Ik kan dit niet, maar ik wil zelf ballopen’. Vervolgens wilde hij, nog voor ik klaar was om hem te helpen, in zijn eentje op de bal springen. Ik schrok ervan en weerhield hem ervan te springen maar zei wel: ‘ kan niet,  bestaat niet’.

Toen pakte ik zijn hand en stapte hij op de bal en binnen enkele seconden voelde ik aan zijn handen dat ik hem los kon laten en hij liep zo weg. Iets wat ik iemand nog nooit heb zien doen. De hele groep, inclusief mij, bleef verbaasd achter.

Ik zei hem dat hij mij in de maling had genomen toen hij zei: ‘Ik kan dit niet’ . Hij moest dit vaker gedaan hebben! Maar hij verzekerde mij dat dit de 1e keer was en ook bij navraag aan juf en moeder bleek dit zijn 1e keer te zijn.

Geen begeleiding

De week verstreek en door de week heen zouden hulpouders gaan oefenen met de kinderen en de week daarna kwam ik dan weer voor de voorstelling.Helaas geschiedde waarvoor ik al bang was. De hulpouders waren bijna niet tot niet geweest of wisten niet wat ze moesten doen.De leraar en ik leek het dan ook goed om een generale te doen voordat we de voorstelling zouden laten starten. Zo konden we zien hoelang de onderdelen/nummers waren.

Prachtig resultaat

Tregelsammy-circus-2ot mijn stomme verbazing kwam de ene na de andere mooie act! En dat terwijl er bijna geen enkele begeleiding was geweest op weg naar de voorstelling.Wat bleek er te zijn gebeurd? Het groepje van Ballopen had ‘de stoere jongen’ gezien en gehoord dat ik had gezegd: “Kan niet bestaat niet” waarna hij het kon.

Dit hadden ze vervolgens allemaal weer in hun eigen klas verteld en zonder tussenkomst van een volwassene, zonder begeleiding,  had ieder kind naar eigen capaciteit kunnen en durven handelen!

 

Angst en kwaliteit

Wij als volwassenen durven soms maar moeilijk onze capaciteiten en kwaliteiten in te zetten omdat we ons laten tegenhouden door angst en gevaar zien in van alles.

 

Blog, geschreven door Sanne Koopman-van Dorp

No comments so far!

Leave a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *