Tekenen in perspectief

 

Juan

Vier vrijdagen komt Juan Alonso, bevriend architect uit Haarlem, om mijn zoon en vijf kinderen uit zijn klas, tekenles te geven. Niet zomaar een tekenles. Eén metTekenen kamer
perspectief. Eén die kinderen uitdaagt, plezier brengt en dat is te merken! Door de weeks verschijnen steeds vaker tekeningen in perspectief op het schoolplein, aangebracht met stoepkrijt vóór schooltijd en tijdens pauzes.

Mooie geest

Zoonlief kan wat meer uitdaging gebruiken. School probeert aan zijn behoeften te voldoen met uitdagender werk en ik heb er plezier in om thuis in te haken op zijn  mooie ‘geest’.  Kinderen hebben naar mijn idee allemaal een mooie geest en houden van uitdaging, in die zin is mijn zoon niet bijzonder.. maar ja ik ben z’n moeder 🙂

Geen zin

perspectief voorbeeldEén jongen leek de eerste les weinig zin te hebben, ging liever lego’en. Na afloop hoorde ik van zijn moeder dat hij helemaal lyrisch thuis kwam en zijn ouders vroeg om op te letten want hij ging laten zien hoe je in perspectief tekenen kunt.

Weinig concentratie

Tijdens de tweede les bleef de focus op de volgende pauze sterk aanwezig bij deze jongen én een ander. Ik begon me even te storen hieraan en hervatte mijn interesse in hun eigenlijke behoefte. Ik stelde me open voor de mogelijk onderliggende oorzaak dat zij na 2 minuten al vroegen om pauze. Ze kregen een teken opdracht van Juan en binnen 2 minuten waren ze ermee klaar. Juan was bezig met de andere kinderen en de twee jongens vroegen alweer om pauze. Ik zei: ‘Aha! Jullie hebben zin in de volgende uitdaging want jullie zijn klaar met deze opdracht, jullie snappen al hoe je een weg in perspectief tekenen kunt!’ ‘Ja!’ zeiden ze..

Moeder fluistert wat toe

Tijdens het ophalen fluistert één van de moeders me toe dat haar zoon zich maar kort concentreren kan waarop ik zei: ‘dat is één manier om Tekenen groepjeernaar te kijken’! ‘Wat ik hier zie is dat hij het heel snel door heeft en toe is aan de volgende uitdaging en niet nutteloos daarop gaat zitten wachten!’.  Er verscheen een lach op haar gezicht en ze zei: ‘Wil je me hier meer over vertellen als de hele cursus afgelopen is?’

Een andere moeder appt me de volgende ochtend: ‘dochterlief zat gisterenavond en nu al de hele ochtend urenlang te tekenen! wat een succes dit!’

 

Fijn!

Sandra Brandt

2 Comments

Nellei

2015-09-12 23:42:46 Beantwoorden

Wat mooi, Sandra, zoals je dit beschrijft, en dat het zo duidelijk werd dat kinderen gewoon toe zijn aan een nieuwe uitdaging als ze klaar zijn met de vorige. Hoe belangrijk is dit om te weten!!!

    Sandra

    2015-09-22 10:59:03 Beantwoorden

    Juist dat bericht is iets om te delen met de hele (school) wereld! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *