Ruzie zo opgelost

Huilen
Vandaag kwamen er kindjes spelen bij mijn zoon (6). Eerst aten we pannenkoeken en daarna gingen ze naar boven waar ze 2 uur speelden! Toen kwam één van de speelkindjes huilend naar beneden (6). Haar zus kwam mee en op de trap probeerde de verdrietige meid haar verhaal te doen maar ik verstond er niks van. Wat me wel duidelijk werd was dat er ‘iets’ met mijn zoon was voorgevallen. Zowel haar zus als zij begonnen over hem te praten. En zo ging het verder:

Ik: ‘kom we gaan eerst hem erbij halen’ En ik riep hem en zei erbij dat ik nu twee kinderen iets over hem hoorden vertellen maar dat ik liever mét elkaar praat en niet óver elkaar. Hij was verstopt op zolder en we gingen erheen.

Boos op zolder
Ik ging naar hem toe en hij was boos, verzette zich. Hij begon te zeggen wat hij ‘irritant aan haar’ vond en de verdrietige meid probeerde zich direct te verdedigen.

Ik: ‘Kom jongens, we gaan hier even zitten en naar iedereen wordt er geluisterd’ Ik gaf mijn zoon het woord en telkens als er iemand tussendoor kwam zei ik dat er naar iedereen geluisterd zou worden en dat hij nu zijn verhaal kon doen.

Ieder gehoord
Keep Calm and ListenNa zijn verhaal (die vooral ging over wat ‘de ander’ niet goed deed) herformuleerde ik het in een korte zin namelijk: ‘oh, dus je wilde graag ook bepalen wat er ging gebeuren en dat wou zij tegelijk ook’! Toen gaf ik de oudere zus het woord. Zij was niet emotioneel en kon haar verhaal rustig doen. Het ging ook weer over de andere kinderen en niet over zichzelf. Toen kwam de verdrietige meid aan het woord, ze zat inmiddels rustig en ik gaf haar een compliment dat ze zo rustig kon afwachten op haar beurt. Ook zij deed haar verhaal en ook dat verhaal ging over de anderen en niet over zichzelf. (ging niet over haar behoefte maar over wat de anderen niet goed deden in haar ogen).

Wat wél?
toen zei ik: ‘Zo, nu heeft ieder z’n verhaal gedaan, zijn we weer rustiger geworden en nu kunnen we weer opnieuw kiezen!’ Dus.. wat willen jullie graag?
En ik gaf ze weer één voor één het woord. Nu onderbrak ik als ze het over de ander hadden of als ze vertelden wat ze Niet wilden. Dan zei ik: wat wil jij het liefst? Wat wel?
Grootste meid nam het woord als eerste: Nou, dat we lief met elkaar omgaan en dat ieder voor zich mag bepalen wat ie wil.
toen mijn zoon: Nou dat we bij hun thuis gaan spelen en omdat S. verdrietig is.. dat zij dan de hoofdrol krijgt
S (de eerst zo verdrietige meid) zei: Ik wil niet met hem (mijn zoon) spelen
Ik: We vertellen nu wat we graag willen, wat we wél? Ik vatte samen wat haar zus en mijn zoon hadden gezegd, ik veronderstelde dat ze namelijk mijn zoon niet gehoord had met zijn voorstel dat zij de hoofdrol mocht!

Lachend opgelost
Toen ik bij dat stukje kwam klaarde haar donkere bui op en zei ze: ik wil dat HIJ de hoofdrol krijgt! En met z’n allen begonnen we te lachen en ik zei: ‘Gaan we nu ruzie maken over wie de hoofdrol mag omdat we het allemaal de ander gunnen?’ Lachend gingen we de trap af en vertrokken ze naar het huis van de twee speelmeiden.

No comments so far!

Leave a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *